Główny składnik ALLIOFIL – czosnek – jest zaliczany do „naturalnych antybiotyków”, ponieważ działa bakteriobójczo, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo w obrębie układu oddechowego i pokarmowego, a także zwiększa aktywność białych krwinek. Dzięki właściwościom bakteriobójczym, może być również stosowany w w infekcjach dróg moczowych.
Czosnek zmniejsza ilość frakcji „złego cholesterolu” (LDL) i podwyższa stężenie „dobrego cholesterolu” (HDL), normalizuje poziom triglicerydów, hamuje agregację płytek krwi, obniża ciśnienie tętnicze, a także stężenie glukozy we krwi. Ułatwia trawienie, ponieważ działa żółciotwórczo, żółciopędnie oraz spazmolitycznie na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, jak również jest skuteczny w zwalczaniu pasożytów przewodu pokarmowego (np. owsików).
Wyciągi z czosnku można stosować na trudno gojące się rany i blizny, gdyż przyspieszają regenerację tkanek oraz zmniejszają widoczność blizn. Czosnek ma także właściwości przeciwnowotworowe.
Czosnek może być podawany w profilaktyce miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, a także jako wsparcie układu odpornościowego, oraz w procesach regeneracyjnych skóry, w dolegliwościach układu trawienia, czy też układu moczowego.
ALLIOFIL występuje w postaci tabletek dojelitowych powleczonych specjalną otoczką, która jest oporna na działanie soku żołądkowego, dzięki czemu tabletki ulegają rozpadowi i uwalniają lek dopiero w jelicie cienkim, co zapobiega odbijaniu się, jak również niepotrzebnemu obciążeniu żołądka.
Dawkowanie
3 razy dziennie po 1 tabletce (w profilaktyce górnych dróg oddechowych), lub 3 razy dziennie po 1 do 3 tabletek (wspomagająco w leczeniu łagodnych infekcji górnych dróg oddechowych). Tabletki należy przyjmować po posiłku, bez rozgryzania.