Niestrawność jest częstym problemem, który dotyka wielu ludzi w pewnych momentach ich życia. Charakteryzuje się ona uczuciem dyskomfortu w jamie brzusznej, wzdęciami i uczuciem pełności po jedzeniu. Istnieje kilka czynników, które mogą przyczynić się do pojawienia się jej. W tym artykule przedstawimy najpopularniejsze przyczyny niestrawności oraz metody radzenia sobie z nią.
Jakie są najczęstsze przyczyny niestrawności?
Jedną z najczęstszych przyczyn niestrawności jest nieodpowiednia dieta. Jedzenie bardzo dużych posiłków lub zbyt szybkie połykanie nierozgryzionego dokładnie pokarmu może prowadzić do niestrawności, podobnie jak jedzenie specyficznych pokarmów, zwanych „ciężkostrawnymi". Zazwyczaj są to produkty o wysokiej zawartości tłuszczu i węglowodanów (na przykład rośliny strączkowe, tłuste sosy) lub specyficznych substancji drażniących żołądek lub jelita (niektóre osoby reagują źle na czosnek czy kapustę). Dodatkowo picie zbyt dużej ilości alkoholu lub kofeiny, a także palenie papierosów może podrażniać błonę śluzową żołądka i zaburzać jej funkcje. Częstą przyczyną niestrawności jest również stres, który zakłóca normalne procesy trawienia w organizmie.
Jeżeli niestrawność pojawia się często i jest bardzo dokuczliwa, koniecznie zgłoś się do lekarza. Mogą za nią kryć się poważne choroby, jak choroba refluksową przełyku (GERD), wrzody, obecność bakterii Helicobacter pylori, niedobór lub nadmiar kwasu żołądkowego. Zdarza się, że bóle i wzdęcia pojawiają się w wyniku chorób dotykających niższe odcinki przewodu pokarmowego: dwunastnicę, jelito cienkie lub grube, choć choroby te zazwyczaj powiązane są ze złą pracą żołądka, trzustki lub wątroby. Niedobór enzymów trawiennych nie tylko powoduje złe trawienie pokarmów, ale także sprawia, że pH w jelitach staje się niewłaściwe, co prowadzi do zaburzeń flory bakteryjnej i pojawienia się groźnych szczepów bakterii lub grzybów, zwykle z rodzaju Candida, które z kolei mogą wywoływać zaburzenia w całym organizmie, w tym zapalenie jelit.
Jak działają preparaty na niestrawność?
Jeżeli poważne choroby zostaną wykluczone, a niestrawność pojawia się okresowo, dobrym pomysłem jest skorzystanie z produktów opartych na naturalnych substancjach, na przykład preparatów ziołowych na niestrawność, które w delikatny sposób stymulują organizm i przywracają w nim stan równowagi. Są wśród nich środki, które pobudzają układ trawienny do wydzielania enzymów, pomagają zasiedlić jelita pożytecznymi bakteriami, zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze lub zmieniają pH w przewodzie pokarmowym, co automatycznie prowadzi do zmiany flory bakteryjnej. Czasami warto podawać kilka środków, działając w ten sposób wielotorowo. Warto także pamiętać, że zdrowy żołądek i jelita to nie tylko dobre samopoczucie. Niestrawność może prowadzić do złego wchłaniania, a co się z tym wiąże zaburzeń funkcjonowania narządów wewnętrznych.
Jakie preparaty na niestrawność warto stosować?
Fresh Green Walnut Now kompleks orzecha to preparat polecany przy dolegliwościach związanych z niestrawnością. Zawiera on zielone łupiny orzecha czarnego, bylicę piołunu oraz pączki goździka. Połączenie tych składników sprawia, że produkt pobudza trawienie oraz wykazuje działanie odkażające i odrobaczające. Interesującym preparatem pomocnym przy niestrawności i kandydozie jest Joalis Candid zawierający ekstrakt z liści rozmarynu lekarskiego i ekstrakt z liści werbeny pospolitej. Para Farm to środek opracowany specjalnie do zwalczania pasożytów przewodu pokarmowego takich jak robaki obłe oraz płaskie, chorobotwórcze grzyby i bakterie. W jego składzie można znaleźć naturalne substancje, które stwarzają niekorzystne warunki do rozwoju tych organizmów: kłącze imbiru, nasiona dyni, ziele tymianku, liść oliwki, cebulę, czosnek, szałwię, piołun i inne.