Witamina B2 (ryboflawina) jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, zbudowaną z rybitolu w którym grupę hydroksylową z pozycji 1 zastąpiono flawiną. Witamina B2 jest prekursorem mononukleotydu flawinowego (FMN) i dwunukleotydu flawinoadeninowego (FAD) czyli koenzymów. Jej biologicznie aktywne formy to flawiny związane kowalencyjnie z białkami. Ryboflawina jest znana w świecie zwierząt i roślin jednak tylko w niektórych produktach żywnościowych występuje w sporych ilościach. Jej głównymi źródłami są mleko oraz przetwory mleczne, mięso, jaja, suche nasiona roślin strączkowych np. fasola czy produkty zbożowe. Witamina B2 dostarczana w pożywieniu, aktywnie wchłaniana jest w górnym odcinku jelita cienkiego wraz z udziałem soli żółciowych. Maksymalna dawka nie może przekraczać 25 mg, ponieważ w większych przyswaja się tylko 50% ryboflawiny. Zalecana dzienna dawka dla osób dorosłych wynosi średnio 1,3 mg. Około 1/3 zapasów ogólnoustrojowych witaminy B2 jest gromadzonych w wątrobie. Z wielu badań wynika, że wchłanianie, metabolizm oraz wydalanie tej witaminy jest pod kontrolą hormonów tarczycy które powodują przemianę ryboflawiny w FMN i FAD, natomiast jej niedobór hamuje ich syntezę. Ryboflawina wydalana jest głównie z moczem (w małych ilościach także z żółcią i potem) w niezmienionej postaci. Jej okres połtrwania w organizmie wynosi 16 dni.
Funkcje witaminy B2:
Ryboflawina bierze udział w przemianie węglowodanów, tłuszczu i białka oraz wytwarza energię w łańcuchu oddechowym. Jest odpowiedzialna za prawidłowość procesów oksydacyjno-redukcyjnych, przemianę aminokwasów i lipidów, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Wraz z witaminą A uczestniczy także w prawidłowym funkcjonowaniu śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry oraz błon śluzowych dróg oddechowych.Odgrywa bardzo ważną rolę w procesie widzenia. Na niedobór narażeni są alkoholicy, dzieci i młodzież, diabetycy, ludzie w wieku podeszłym oraz kobiety w ciąży. Głównymi objawami niedoboru są zmiany w obrębie jamy ustnej, owrzodzenia i pęknięcia w kącikach warg, zapalenie śluzówki nosa i jamy ustnej. Mogą wystąpić zmiany w narządzie wzroku, bezsenność czy zawroty głowy a nawet światłowstręt. Ze względu na ograniczoną zdolność wchłaniania witaminy B2 z przewodu pokarmowego nie obserwuje się szkodliwych skutków jej nadmiaru.
Ryboflawina (B2):
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek,
- pomaga zachować zdrową skórę,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza,
- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Wskazania do suplementacji witaminy B2:
- okres intensywnego wzrostu,
- okres ciąży i laktacji,
- podczas dużego wysiłku,
- podczas stresu,
- przy zmianach w obrębie jamy ustnej,
- przy chorobie alkoholowej.
skład produktu
Porcja dzienna 0,8 g zawiera (referencyjna wartość spożycia %):
Witamina B2- 50 mg (3 571 %),
Inulina- 750 mg.
Składniki: inulina (korzeń cykorii), witamina B2 (ryboflawina).
Zawartość opakowania netto: 48 g.
Ilość porcji w opakowaniu: 60.
sposób użycia
1. Wsypać 1 porcję (1 płaska miarka) do suchego naczynia.
2. Dodać 200 ml wody lub innego napoju
i wymieszać.
Uwaga- należy zachować kolejność przygotowania, aby dokładnie rozpuścić proszek. Spożyć 1 raz dziennie w trakcie posiłku. Przed spożyciem energicznie wstrząsnąć pojemnik.