Podlasie należy do najczystszych ekologicznie obszarów Polski. Pokryte jest w dużym stopniu lasami, nieużytkami i zbiornikami wodnymi. W rejonie tym zachowała sią zróżnicowana i bogata flora, a wśród niej bardzo wiele roślin zielarskich.
W samym sercu tej pięknej czystej krainy zbierane są surowce, z których przygotowywane są wyroby. O czystości ekologicznej regionu, w którym dokonywane są zbiory świadczy występowanie całego szeregu rzadkich roślin, często już nie występujących w innych regionach Polski.
W pobliżu zakładu znajduje się jeden z największych zespołów starych dębów 57sztuk w wieku 500lat oraz jeden z najstarszych i najwyższych dębów w Polsce "Rudosław".
Do produkcji zostały użyte rośliny zebrane ręcznie ze stanu naturalnego w specjalnie certyfikowanej strefie czystej ekologicznie lub zostały wyprodukowane w gospodarstwach ekologicznych.
W gospodarstwach ekologicznych nie używa się żadnych nawozów sztucznych i środków ochrony roślin. Wyrób nie zawiera także żadnych sztucznych substancji dodatkowych typu konserwanty, barwniki, aromaty itp. Składniki są grubo cięte i ręcznie pakowane po to, aby jak najwięcej cennych substancji zostało w roślinie.
Czosnek niedźwiedzi jest jednym z największych odkryć ostatnich lat, jeśli chodzi o rośliny zielarskie i przyprawowe, choć lokalnie był wykorzystywany od zawsze. Według literatury zielarskiej liść czosnku zawiera witaminę C, związki siarki, olejki eteryczne, mikrolementy oraz inne cenne substancje.
Ma właściwości podobne do normalnego czosnku, ale nie pozostawia charakterystycznego zapachu. Nadaje się doskonale do zup, sosów, sałatek, jako posypka do kanapek, zapiekanek itp.