Głóg (Crataegus) - owoc.
Masa: 50g
Wskazania: Owoc głogu jest stosowany przy dusznicy bolesnej, niemiarowości serca, zaburzeniach krążenia obwodowego i mózgowego, chorobie wieńcowej, nadciśnieniu, dolegliwościach sercowych nie wymagających stosowania innych leków nasercowych, a takze przy hiperlipidemii i cukrzycy. Wspomagająco przy skazach naczyniowych.
Wyciągi wodne oraz wodno-alkoholowe głogu działają inotorpowo dodatnio na mięsień sercowy, poprawiając tym samym wydolność pracy serca i komór serca. Rozszerzają naczynia wieńcowe, a tym samym poprawiają krążenie wieńcowe - powoduje to zwiększenie dopływu tlenu do komórek serca (mięsień sercowy jest dotleniony i odżywiony). Owoc głogu ma również działanie przeciwmiażdżycowe i antyarytmiczne. Spożywanie owocu głogu działa kardioprotekcyjnie. Owoc głogu powoduje obniżenie ciśnienia krwi, poziomu lipidów w krwi i cholersterolu. Regularne stosownie owocu głogu pomaga uszczelnić naczynia krwionośne.
Owoc głogu może być stosowany przy uderzeniach gorąca, zawrotach głowy i nerwicach serca - działa uspokajająco.
Owoc głogu zawiera witaminy: A, B, C, sole mineralne, flawonoidy i pektyny.
Z owocu zaleca się przyrządzać odwar. 1 łyżkę owocu głogu należy zalać 1 szklanką wody i zagotować, gotować 3 do 5 minut. Następnie odstawić na 30 minut pod przykryciem, przecedzić przez sito. Pić 1 - 2 razy dziennie 1 szklankę odwaru.
Uwagi: Nie stosować w ciąży i w okresie karmienia (brak danych dotyczących bezpieczeństwa stosowania). Jeżeli po 6 tygodniach stosowania objawy nie miną, lub nasilą się, należy skonsultować się z lekarzem.